Sunday 2 March 2014

Afričko blago / Shea maslac


Znate li zapravo o čemu je riječ kada čujete shea maslac ili karite maslac? Shea maslac je svjetski poznat, posebno zbog svojih ultra-hranjivih sastojaka.

Za dobivanje dvadeset kilograma maslaca treba sto kilograma suhih plodova! No, napor se itekako isplati. U Africi korištenje karite maslaca je dio tradicije ali sve se više upotrebljava i kod nas.
Već sam jednom pisala o shea maslacu OVDJE.

Zbog svog nevjerojatnog sastava shea maslac danas ima veliku i široku primjenu - od njege kose, tijela, lica, kao sredstvo za zacjeljivanje rana, te u njezi beba. Karite maslac sastavni je dio i u pripremanju hrane. Pa se tako odnedavno, koristi umjesto kakao maslaca u čokoladi, što je znatno jeftinije.



Njegovu moć su otkrile afričke žene još prije nekoliko hiljada godina.

Izvanredna njegujuća svojstva shea maslac duguje svom sastavu.
Sadrži:
- stearinsku,
- oleinsku i
- linolnu kiselinu te velike količine lipida,
- karisterola,
- parkeola,
- lupeola,
- katitena i
- estere cimetne kiseline).

Uz uravnotežen omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, koji sprječava gubitak vlage iz kože, sadrži proteine, minerale te vitamine ljepote A i E.



Shea maslac prikladan je za hidrataciju svih tipova kože jer zadržava vlagu. Odličan je za njegu osjetljive kože jer ne potiče nikakve alergijske reakcije. Zahvaljujući cimetnoj kiselini koristi se za zaštitu od sunca jer ima prirodni zaštitni faktor. Nakon sunčanja može se koristiti kao redovna njega kože jer pomaže pri cijeljenju fotooštećene kože, te ju hrani i čini mekšom.

Zbog protuupalnog djelovanja pomaže kod raznih oboljenja kože kao što su akne, seboreja, psorijaza, ekcemi te atopijski dermatitis. Duboko prodire u kožu i regenerira je pa se koristi pri liječenju posjekotina, ogrebotina, opeklina te ožiljaka. Trudnice ga koriste u trudnoći za preventivnu zaštitu od strija.  Pomaže kapilarnoj cirkulaciji što povećava dovod kisika u tkivo i poboljšava eliminaciju toksina.




Na tržištu možete pronaći rafinirani i nerafinirani shea maslac.
Uvijek je najbolje koristiti nerafinirani maslac, jer rafiniranjem posebno gubi vitamine i minerale, ljekovita svojstva ali i svoj specifičan orašasti miris. Preporučuje se da ga čuvate na suhom i hladnom mjestu čime ćete osigurati duži vijek trajanja.

Kvalitetan i nerafiniran shea maslac možete pronaći na Facebook stranici Shea Butter Tuzla Burkina. Također sve ostale informacije možete dobiti na navedenoj stranici. Maslac stiže direktno iz Burkine Fasso, a u Tuzli se samo pakuje. Cijena za 100 ml je 14KM. Sva pitanja pišite na mail adresu beauty.roller.coaster@gmail.com ili na Facebook stranicu BeautyRoller Coaster ili direktno gospodinu Mirsadu na navedenu stranicu Shea Butter Tuzla Burkina. 

SAVJET: Nerafinirani ili organski shea maslac možete prepoznati po blijedožutoj ili bež boji te po orašastom mirisu. Ako niste ljubitelj njegovog prirodnog mirisa, možete u njega dodati par kapi eteričnog ulja npr. lavande.


1 comment:

Thank you all, for your lovely comments! I appreciate and read every single one of them. It really means a lot to me <3